blijf up to date

Bouwen aan een veiligheidscultuur: begin er vandaag aan!

Veiligheidscultuur

Bouwen aan een veiligheidscultuur: begin er vandaag aan!

De veiligheidscultuur. Iedereen heeft er de mond van vol, maar wat is het eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk om er aandacht aan te besteden en er tijd voor te maken?

We zijn het er allemaal over eens dat veiligheid verder gaat dan het dragen van je Persoonlijke Beschermingsmiddelen en het volgen van de regels. Maar we spreken pas van een veiligheidscultuur als mensen veiligheid gaan zien als een waarde en niet als een regel die naargelang de omstandigheden kan veranderen.

Menselijk aspect

In een veiligheidscultuur draait alles om mensen. Iedereen neemt zijn of haar verantwoordelijkheid op het vlak van veiligheid, zowel voor zichzelf als voor de collega’s.

In een dergelijke cultuur is iedereen dus een leider of ambassadeur voor de veiligheid. Dat betekent dat iedere werknemer, van arbeider tot zaakvoerder, de vrijheid moet voelen en de ruimte moet krijgen om feedback te geven over onveilig gedrag. Daarnaast is het even belangrijk dat iedereen, ongeacht leeftijd, ervaring of functie, feedback zal aanvaarden van een collega.

Een veiligheidscultuur wordt ontwikkeld voor en door het bedrijf. Dat wil zeggen dat alle medewerkers betrokken worden in het proces, zodat het gevoel van eigenaarschap groot is en mensen zich echt gaan vereenzelvigen met hun veiligheidscultuur.

Waarom belangrijk?

We willen allemaal veilig terug naar huis op het einde van de werkdag, toch?

Maar het gaat natuurlijk om veel meer. Een goede en geïntegreerde veiligheidscultuur zorgt uiteraard voor minder arbeidsongevallen, maar het zal eveneens zorgen voor een aangename werksfeer en voor meer intrinsiek gemotiveerde medewerkers, die trots zijn om voor het bedrijf te werken. Het imago van het bedrijf zal bovendien een boost krijgen en de veiligheidscultuur zal het bedrijf op gebied van veiligheid een eigen identiteit geven.

NOA Trainings gelooft zeer sterk in de toegevoegde waarde van een doorgedreven veiligheidscultuur en heeft onder de NOA Academy een traject ontworpen om bedrijven te begeleiden in hun weg naar het bouwen van een solide veiligheidscultuur.

NOA Academy, because we care about people!

Schrijf je in op de NOA trainings blog

Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail