blijf up to date

BRAND, staan we er wel voldoende bij stil?

brandblusapparaat.jpg

BRAND, staan we er wel voldoende bij stil? Pas als het te laat is, realiseren we ons dat zaken anders, beter hadden kunnen lopen.

Niet voor niks dat het KB van 28/03/2014 bedrijven verplicht om preventieve maatregelen te nemen; immers, dit kan een hoop menselijk leed en kosten besparen.

Een uitgeschreven procedure of beter gezegd “noodplan”, zoals het met de juiste termen omschreven wordt, dat ergens in de kast ligt is uiteraard niet voldoende.  Een noodplan dient ook geoefend te worden: wie verwittigt wie?  Wie drukt op de alarmknop? Weet iedereen waar de (nood)uitgangen zich bevinden?  Wanneer moeten de  hulpdiensten gebeld worden?  Wie is er aanwezig in het gebouw, zijn er bezoekers, en hoe kunnen we iedereen zo snel mogelijk evacueren? Is er noodverlichting? Kunnen de mensen het juiste brandblustoestel gebruiken? Een hoop zaken, die je regelmatig best kan afchecken en oefenen met je team, opdat - als het er écht op aan komt – iedereen op “automatische piloot” kan handelen.

Waarom op automatische piloot?

Stel je voor er is een explosie. Welke paniek zou dit kunnen teweeg brengen, denk je? Van een procedure die ooit in een vergadering werd besproken, blijft dan nog maar weinig over. Het is chaos, pure chaos.

Een plan daarentegen dat regelmatig werd geoefend, waarbij iedereen zijn/haar taken goed kent, heeft veel meer kans op slagen.

NOA Trainings helpt je bij het organiseren van evacuatie-trainingen en trainingen in omgaan met kleine blusmiddelen.

Wacht niet tot het te laat is.

Schrijf je in op de NOA trainings blog

Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail