blijf up to date

Het belang van een goede mentor op de werkvloer

Mentor.JPG

Het belang van een goede mentor op de werkvloer

Duaal leren, waarbij leerlingen zowel op school als op de werkvloer leren, wint fors aan populariteit.  Momenteel loopt dit nog als proefproject, maar vanaf september 2019 wordt het duaal leren over heel Vlaanderen uitgerold.  

Vandaag de dag is het vinden van geschikte medewerkers een hele uitdaging.  Opleiden op de werkvloer zou een oplossing kunnen zijn.  Hiervoor dien je binnen je bedrijf een mentor te kiezen, die de leerling begeleidt.  Deze persoon dient evenwel eerst een mentoropleiding gevolgd te hebben bij een opleider die hiervoor erkend is door de overheid.

Het wel of niet slagen van een leertraject op de werkvloer, heeft in vele gevallen te maken met de kwaliteit van de mentor.

Hieronder 3 belangrijke zaken waarmee u als werkgever rekening dient te houden bij de keuze van de mentor:

1. MENTOR, AMBASSADEUR VAN JE BEDRIJF

Wanneer je een mentor kiest, kies dan niet per definitie de persoon met de meeste know-how. Competentie is uiteraard belangrijk, maar attitude is nóg belangrijker; de mentor zal er immers voor zorgen, dat de leerling goésting krijgt om bij jouw bedrijf te komen werken. Hij kan er echter even snel voor zorgen, dat de leerling of toekomstige medewerker afhaakt!

2. OPLEIDING

Investeer in je mentor en laat hem een degelijke opleiding volgen.  Mentorship is meer dan een dagje uitleg en voordoen.  Een goede mentor leert beter communiceren, toont begrip, leert omgaan met andere overtuigingen, weet wat de verschillen zijn tussen de generaties, stelt zich open voor vernieuwing, is een coach die een veilige omgeving schept voor de nieuweling, de leerling. Tegelijkertijd weet hij perfect het bedrijf te promoten en jobfierheid te creëren.

3. TIJD

Ik hoor je zuchten “tijd, dat is nu net wat we niet hebben”.  Akkoord, maar indien je geen tijd voorziet, zal de mentor zijn taak nooit goed kunnen volbrengen, het project maakt dan weinig kans op slagen en je kan weer opnieuw beginnen.  Dit is zowel voor jou als voor de mentor frustrerend. Je hebt er daarom alle baat bij om de nodige tijd te voorzien.

Investeren in je mensen rendeert.  Straal zelf uit dat je het mentorship en de opleiding belangrijk vindt.

Heb je binnen je bedrijf een potentiële mentor op het oog?  Wij leiden hem graag op tot volwaardige mentor en ambassadeur van je bedrijf! Meer info nodig? Raadpleeg onze website, onze open kalender of stuur een mailtje naar info@noatrainings.be.

Schrijf je in op de NOA trainings blog

Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail