blijf up to date

VERANDER DE WERELD, BEGIN BIJ JEZELF

Training en coachting vrachtwagenbestuurder - Code95

Uit het leven van een vrachtwagenbestuurder

Heb je jezelf al eens vragen gesteld tijdens je werk, tijdens de tijd die je aan het rijden bent? Allicht wel. Vragen over het verkeer, over de file, over de stress die je job je bezorgt. Misschien heb je je ook wel afgevraagd waarom je eigenlijk nog chauffeur bent, terwijl je je job eigenlijk wel heel graag doet.

Er zijn situaties waar we niets aan kunnen veranderen. Ik denk hierbij aan andere weggebruikers, aan files, aan niet altijd even leuke klanten. Daar kunnen we niets aan veranderen. Waar we wel iets aan kunnen veranderen is de manier waarop we met die situaties omgaan.

Je kent het zeker, je hebt net die zware rit achter de rug met onvoorziene situaties en files. Je voelt jezelf terecht een held omdat je met een grote vrachtwagen weer een heldentocht tot een goed einde hebt gebracht. Maar tegelijk heeft die rit je ook stress bezorgd. De klant komt eraan en maakt je meteen diets dat hij er niet blij mee is dat je te laat bent. In de ideale situatie ontstaat er geen discussie, de realiteit leert ons echter dat er soms wel discussies ontstaan.

Je hebt je lading, waar je onderweg zoveel zorg voor hebt gedragen, gelost en je vertrekt weer. Onderweg maak je de bedenking dat het allemaal niet eerlijk is en je vraagt je wederom af of het geen tijd is om die job die je eigenlijk zo graag doet, in te ruilen voor een andere. Teleurgesteld in zowat alles en iedereen rijd je verder en rond je je dag af.

Waarschijnlijk is bovenstaand scenario je niet vreemd als vrachtwagenchauffeur. Je wordt een hele dag blootgesteld aan een heleboel situaties waar je niets aan kan veranderen, waar jij geen schuld voor treft, maar waar je uiteindelijk toch de rekening voor krijgt gepresenteerd. Natuurlijk ga je daar niet mee akkoord.

Stel je het bovenstaande scenario opnieuw voor. Deze keer heb je jezelf niet laten opjagen door andere weggebruikers en files. Je komt toe bij je klant die wederom niet tevreden is dat je te laat bent. Je legt hem echter op een rustige en respectvolle wijze uit hoe het komt dat je te laat bent. Je klant toont hier begrip voor en je kan je lading ontspannen lossen. Wanneer je tijdens het wegrijden in je spiegel kijkt zie je de klant nog naar je wuiven. Onderweg maak je jezelf de bedenking dat je eigenlijk toch een gelukzak bent dat je elke dag je droomjob kan uitvoeren.

Wij hebben geen toverstok om de files op te lossen of om misnoegde klanten om te toveren in gelukkige klanten. Wat wij wel kunnen, is je leren hoe je met al deze situaties kan omgaan. Misschien moet je je die files niet aantrekken en moet je die files je humeur niet laten bepalen. Uiteraard is je klant niet blij dat je te laat bent, maar jij hebt er echt alles aan gedaan om op tijd te zijn. Dat kan je die klant op een nette, assertieve manier vertellen zodat hij begrip krijgt voor de situatie. Verander de wereld, begin bij jezelf.

Erwin
lesgever voor NOA Trainings

Schrijf je in op de NOA trainings blog

Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail