Wat is de invloed van leiderschap op veiligheidsgedrag en hoe kunnen communicatieve vaardigheden van leiders bijdragen aan een veilige werkomgeving?
Leiderschap wordt vaak gedefinieerd als het vermogen
om een team te inspireren en te begeleiden richting gemeenschappelijke doelen.
Veiligheidscultuur
verwijst naar de opvattingen, waarden en gedragingen binnen een organisatie die
de prioriteit van veiligheid beïnvloeden.
Leiders die investeren in hun communicatieve vaardigheden kunnen effectievere relaties opbouwen met hun teamleden. Dit omvat:
- Actief luisteren: het tonen van oprechte interesse in de zorgen van medewerkers over veiligheid.
- Duidelijke instructies: het geven van heldere richtlijnen en verwachtingen omtrent veiligheidsprocedures om verwarring te voorkomen.
- Feedback cultuur: regelmatige en constructieve feedback over veiligheid helpt medewerkers om hun bewustzijn en gedrag te verbeteren.
Een goede communicatiestijl draagt bij aan het bevorderen van veiligheidsgedrag. Medewerkers die zich gehoord en gewaardeerd voelen, zijn eerder geneigd om veiligheidsprotocollen te volgen en omgevingsrisico's te rapporteren. Leiders die openheid en transparantie bevorderen, creëren een veilige ruimte waarin medewerkers zich vrij voelen om vragen te stellen en zorgen te uiten.
Ben je leidinggevende of preventieadviseur en vraagt de interactie met je team vandaag veel (negatieve) energie?
In onze Masterclass Leidinggeven scherpen we je communicatie- en leiderschapsvaardigheden aan, zodat je in je volle kracht komt te staan.
Schrijf snel in, want de plaatsen zijn beperkt!
Masterclass Leiding Geven | NOA TrainingsHet doel van deze opleiding is de leiderschapscompetenties verhogen, zodanig dat de leidinggevende in zijn volle kracht staat en zich goed voelt in zijn functie. Deze kracht zal hem toelaten een inspirerende en coachende leider te zijn, voor wie de medewerkers hun beste beentje willen voorzetten en als team voor hem/haar willen werken.
|